Panaceum na wszystkie choroby, czyli mleko z wielbłąda

wielblad_mleko

W celach leczniczych i kosmetycznych mleka wielbłądziego używa się od wieków. W starożytności stanowiło rodzaj dzisiejszego kremu z filtrem, stosowano je bowiem w celu ochrony skóry przed poparzeniem słonecznym. Dzisiaj jednak ceni się je za pozytywny wpływ na zdrowie.

Mleko z wielbłąda  zawiera min. : oligosacharydy, białka takie jak Lysozyme , lactoferryna , lactoperoxidase  oraz immunoglobuline G i A czy też α-Lactalbumin, β-kazeine, aloine.

Oligosacharydy z mleka wielbłądziego hamują przyleganie złych bakterii do ścian jelita oraz promują namnażanie się bifidobakterium.

Mleko to zmniejsza VEGF(czynnik wzrostu śródbłonka naczyń który dodatkowo unerwia komórki rakowe dostarczając im składniki odżywcze), interleukiny IL-1b, IL-6, IL-17. (kombinacja w przypadku klasycznych objawów autoagresji typu RZS, ZZSK, bartonella, borelioza i inne).

Może wyleczyć z raka wątroby i piersi.

Wykazuje ogólną poprawę zdrowia i funkcjonowania u osób autystycznych.

Laktoferyna zawarta w mleku wielbłąda ochrania przed infekcją HCV,  zahamuje jego replikację u osób już chorych.

80% procent dzieci, które mają alergię na mleko krowie nie wykazują alergii na mleko z wielbłąda. Leczy też z alergii pokarmowych.

Mleko to może ochronić przed infekcją Salmonellą.

Spożywanie mleka  przez 8 tygodni obniża poziomy tłuszczu zakumulowanego w wątrobie oraz zmniejsza stany zapalne w tym organie przywracając jego poprawne funkcjonowanie, zwiększa poziomy Glutationu (GSH), obniża poziomy MDA(malonodialdehyd – toksyczny produk utleniania się tłuszczy) i poprawia profil lipidowy. Zwiększa poziom glutation-s-transferazy i dyzmutazy nadtlenkowej które obniżają e.coli i gronkowiec złocisty. Obniża podwyższoną cytokinę zapalną IL-6 (w normalnych przedziałach działa przeciwzapalnie).

W nieprzegotowanym mleku może znajdować się także Enterococcus bulliens sp. , Coxiella burnetii, Toxoplazma gondi .

Wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w przypadku bakterii gram ujemnych i gram dodatnich.

Laktoferyna z mleka  może hamować proliferacje komórek raka jelita.

U osób z cukrzycą typu 2 zmniejsza poziom glukozy we krwi jak i także obniża cytokinę regulacyjną TGF-beta1. W przypadku cukrzycy typu 1 po jakimś czasie można odstawić wręcz podawanie insuliny. Efektywne w przypadku neuropatii cukrzycowej. Pobudza receptory insuliny stąd jest bardzo przydatna w obydwu typach cukrzycy. Przyspiesza gojenie się ran u cukrzyków, obniża zapalny czynnik transkrypcyjny NFkappaB oraz stabilizuje stres oksydacyjny. Stabilizuje poziomy insuliny, stabilizuje hemoglobinę HbA1c, zwiększa poziomy GPx (peroksydaza glutationowa), katalazy i SOD (dysmutaza nadtlenkowa – trójka mocnych antyoksydantów) w trzustce.

Mleko to jest najbogatsze w karnityne.

Normalizuje podwyższone ALP,AST,LDH, hamuje myeloperoksdaze(MPO). Detoksykuje wątrobę. Ochrania przed alkoholowym stłuczeniem wątroby.

Dostarcza dużej ilości GABA  i również aktywuje receptory GABA.

Z mleka wielbłąda można wytworzyć liposomy które zwiększają aktywność  leków przeciwnowotworowych na włókniako-mięsaka.

Mleko to zwalcza wirusa opryszczki HSV-1.

Zwiększa immunologlobulinę IgG oraz Glutation-S-transferaze co pozwala zwalczyć pasożyty.

Przeciwdziała katalepsji(całkowite zesztywnienie ciała, lub jego części, wywołane silnym napięciem mięśni np. .z braku Dopaminy, uszkodzeń mózgu lub zatruciu organizmu) występującej w chorobie Parkinsona.

Reguluje układ immunologiczny zwiększając interferon gamma(obrona przeciwko wirusom,bakteriom,grzybom), hamuje replikację wirusa zapalenia wątroby typu B.

Może mieć skuteczne zastosowanie w syndromie drażliwego jelita, gdyż w jelicie obniża poziomy tlenku azotu, cytokiny TNF alfa, zwiększa obronę antyoksydacyjną oraz zwiększa produkcję glutationu jak i też hamuję kaspazę 3 odpowiedzialną za śmierć komórkową.

Obniża cytokinę TNF alfa i jej programowalny receptor śmierci Fas, hamuje nadreaktywne limfocyty T, w komórkach beta trzustki oraz normalizuje ich strukturę i funkcję.

Powoduje namnażanie  neutrofili w miejscach ze stanem zapalnym i przyspiesza  szybkość gojenia się ran i  zanik procesu zapalnego.

Posiada właściwośći przeciwpasożytnicze.

Kazeina z mleka jest naturalnym inhibitorem ACE (inhibitor konwertazy angiotensyny) (grupa leków stosowanych w terapii nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycowej chorobie nerek i nefropatii nadciśnieniowej oraz cukrzycy i zespołu metabolicznego).

Wspiera w przypadku zespołu ostrej niewydolności oddechowej.

Ma 5 razy więcej witaminy C, 10 razy więcej żelaza i ok. 10 razy mniej kalorii niż mleko krowie. Mogą je pić wszyscy, także osoby nie tolerujące laktozy. Ma duże źródła potasu, magnezu, cynku i innych składników, które pomogą wzmocnić system odpornościowy i zwalczać infekcje. Posiada też witaminy z grupy B.

Białko mleka pomoże zwalczać infekcje bakteryjne, naprawić i odbudować tkanki. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu, który wzmacnia sprężystość skóry. Magnez pomaga zwolnić proces starzenia, chroni też włosy przed wypadaniem.

Pustynna flora, którą żywią się wielbłądy, nadaje natomiast ich mleku nieco słonawego smaku.

Jedynym minusem jest cena. Mleko wielbłąda może być nawet kilkukrotnie droższe niż krowie.

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s